tuintegels leggen
Een terras van natuurstenen kost aardig wat. Om de kosten te beperken, kunt u ervoor kiezen om de tegels zelf te leggen. Als u zelf uw tuintegels wilt leggen, is het belangrijk dat u dit op de juiste manier uitvoert, dit zal ervoor zorgen dat de tegels langer op de juiste plaats blijven liggen. Bij het leggen van natuursteentegels, zijn er een aantal factoren waar u op moet letten en is de nodige kluservaring ook zeker nodig!

Waar moet u op letten?

Sla de stap van de fundering niet over! Het kost wat extra tijd, maar zal er uiteindelijk voor zorgen dat uw tegels langer blijven liggen. Ook is het verstandig om ongeveer 10% aan tegels extra te bestellen dan u nodig denkt te hebben. Deze tegels kunnen dienen als reservetegels, het kan namelijk dat als u nieuwe tegels besteld, dat de kleur totaal anders is.

Wat heeft u nodig?

  • Boordstenen
  • Natuurstenen
  • Legmortel
  • Zand
  • Cement
  • Voegmiddel
  • Trilplaat
  • Rubberen hamer
  • Trilplaat

Hoe gaat u te werk?

Het leggen van natuurstenen tegels kunt u in principe in vier stappen doen. Wij hebben voor u een handig stappenplan gemaakt!

Stap 1 – Fundering

Maak als eerst een goede fundering met een laag zand. De dikte van de fundering zal ongeveer de dikte van de steen plus ongeveer 15 cm moeten worden. Zorg ervoor dat u de grond ongeveer 1 à 2 centimeter per m2 laat aflopen zodat het regenwater in de toekomst goed kan wegstromen. Nu kunt u een drainerende laag op de fundering toepassen. Dit kunt u doen met korrelbeton met daaroverheen een zandlagen van 10 delen zand op 1 deel cement. Maak nu de fundering egaal door middel van een trilplaat.

Stap 2 – Boordstenen

Plaats nu de boordstenen. Dit zijn stenen die u gebruikt voor de randen van uw terras. Door het gebruikt van boordstenen, voorkomt u dat de tegels van uw terras verplaatsen. Bevestig de boordstenen direct met beton zodat dezen goed blijven zitten.

Stap 3 –Tegels leggen

Verdeel het beton over de ondergrond en druk gestructureerd te tegels hierin. Maak de stenen extra goed vast met een rubberen hamer. Een optie is om tegelkruisjes te werken. Dezen zorgen ervoor dat de voegafstand tussen de tegels bij iedere tegel hetzelfde is. Houdt ongeveer 2 cm voegafstand aan.

Stap 4 – Voegen afwerken

Werk nu de voegen af. Dit kunt u het best doen met een kant en klaar voegmiddel, deze kunt u gebruiken volgens de gebruiksaanwijzing. Het middel kunt u over de voegen heen vegen en na een half uur kunt u het overtollige voegmiddel weghalen.

Uw klus uitbesteden

Het leggen van natuurstenen kan best lastig zijn indien u geen ervaring heeft. De tegels zijn vaak groot waardoor een klein hoogteverschil direct zichtbaar is in het resultaat. Indien u een specialist in de arm neemt bent u er zeker van dat de bestrating perfect wordt gelegd. Vertap, specialist in klinkerwerken neemt u het werk graag uit handen.