plavuizen leggen woonkamer
Plavuizen zijn er in veel verschillende soorten en maten, en brengen veel voordelen met zich mee. Bent u benieuwd naar de opties en de voor- en nadelen? Onze tegelzetter heeft de opties op een rijtje gezet. Doe er uw voordeel mee.

Soorten plavuizen

Alle plavuizen bestaan uit een basis van gebakken klei uit de oven. Toch zijn er verschillende soorten, die we kunnen onder verdelen in drie verschillende groepen. Wij hebben de drie groepen op een rijtje gezet zodat u gemakkelijk de eigenschappen met elkaar kunt vergelijken:

Terracottategels

Terracottategels zijn poreuze tegels die behandeld dienen te worden voor gebruik. Het is belangrijk dat u de tegels laat behandelen. Laat u dit niet doen, dan zijn ze erg kras- en vlekgevoelig. Na behandeling zijn de tegels in principe bruikbaar voor binnen en buiten. Wel moet u er voor zorgen dat de tegels goed onderhouden worden. Dit kunt u laten doen door een tegelspecialist. Terracottategels zijn verkrijgbaar in verschillende bruintinten, en creëren een authentieke, zuiderse sfeer aan uw woning.

Grestegels

Grestegels zijn in de basis erg vergelijkbaar met terracottategels, maar bij grestegels zijn er extra mineralen toegevoegd. Grestegels worden gebakken op erg hoge temperaturen. Het gevolg hiervan is dat de tegels extra sterk zijn. U kunt grestegels krijgen met, en zonder glazuurlaag. Zonder de glazuurlaag zal de tegel bestaan uit bruintinten. Kiest u er voor dit wel te nemen, kunt u kiezen uit bijna elke kleur die er is. Grestegels zijn dus compleet aan te passen aan uw eigen stijl! Het voordeel van grestegels is dat ze slijtvast, waterdicht en onderhoudsarm zijn. Het is daarom ook de meest verkochte soort tegel in Nederland.

Cementtegels

Cementtegels bestaan uit gebakken cement, met daarop een toplaag. De toplaag kan bestaan uit verschillende kleuren en motieven, wat u maar mooi vindt! Cementtegels zijn poreus, en kras- en vlekgevoelig. Het is dus belangrijk dat de tegels worden behandeld voor gebruik om ze extra te beschermen. Cement tegels zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar, en creëren in het algemeen een retro-look in uw woning.

Vloerverwarming?

Als u plavuizen aanschaft, is vloerverwarming zeker een pre! Zonder vloerverwarming, voelen de plavuizen namelijk erg koud aan, en dit is niet altijd even comfortabel. Het aanschaffen van vloerverwarming zal een hele investering zijn samen met de stenen, maar uiteindelijk bespaart u door de vloerverwarming een hoop op uw energierekeningen!

Kosten

De kosten van plavuizen verschillen per soort en per oppervlakte. Cementtegels zijn de duurste soort, met een gemiddelde prijs van ongeveer €70,- per m2. Terracottategels en grestegels zijn daarentegen een stuk goedkoper. De prijzen hiervan liggen tussen de €15,- en €60,- per m2.

Tegelzetter inschakelen

Indien u de tegels wilt laten leggen is het verstandig om diverse tegelzetters te vergelijken. Via Tegelzetter Expres komt u vrijblijvend op eenvoudige wijze in contact met specialisten bij u in de regio. Alle gelieerde tegelzetters hebben aantoonbare ervaring en hanteren concurrerende tarieven.