Soorten bestrating

Soorten Bestrating

Bij bestrating zijn er verschillende varianten van stenen. Denk hierbij aan baksteen, beton, natuursteen, halfverhard etc. Bij het kiezen van het juiste materiaal is het belangrijk om te kijken naar een aantal punten:

 • Wat is de prijs?
 • Is het milieuvriendelijk?
 • Beschadigd het snel?
 • Is het eenvoudig te bewerken?
 • Laat het water door?

Gaat u bijvoorbeeld voor baksteen, dan is dit een milieuvriendelijke keuze omdat bestrating van baksteen heel lang mee gaat en zelfs hergebruikt kan worden. Ook beschadigd deze soort niet snel en het houdt lang de kleur vast. Dit geldt ook voor beton, met beton kun je alle kanten op en het is goedkoop en milieuvriendelijk. Kiest u voor een meer decoratieve steen, dan is halfverhard een goede keus. Dit bestaat uit grind of split, wat goedkoop en makkelijk is en ook is het makkelijk te vormen. Ook een vaak gekozen soort is natuursteen, dit is een sierlijke soort maar is niet milieuvriendelijk en hierdoor ook vaak duurder.

Onder Natuursteen vallen ook weer verschillende varianten:

  • Leisteen: Leisteen is een goedkopere variant van natuursteen. Deze kan snel beschadigen.
  • Marmer: Marmer gaat erg lang mee en zal niet snel beschadigen. Wel is deze soort duur en kan het verkleuren. Dit is tegen te gaan door een speciale coating te gebruiken. Ook kan marmer bij verschillende weersomstandigheden erg glad worden wat voor gevaarlijke omstandigheden kan zorgen.
  • Graniet: Graniet is van duurzaam materiaal wat niet snel zal verkleuren. Wel is het een duurdere soort natuursteen en valt niet altijd in de smaak vanwege het vlekkerige uiterlijk.
  • Hardsteen: Hardsteen is vaak een goedkopere soort vanĀ  natuursteen. Daarnaast wordt het niet glad en komen er niet snel vlekken op. Wel kunnen de tegels snel verkleuren maar ook dit is tegen te gaan door een coating aan te brengen.

Modern of klassiek?

Er zijn zoveel verschillende soorten bestrating dat het soms moeilijk is om te kiezen. Heeft u een klassiek huis, dan kiezen mensen vaker voor oudere tegels of kinderkoppen, zodat het aansluit bij de stijl van het huis. Ook kunt u gaan voor een houten vlonder of beton. Heeft u meer een modern huis, dan gaat men vaker voor een strakke tegel met gras. Maar ook bij een modern huis kan een houten vlonder een goede match zijn.

Waarom bestrating?

Door bestrating aan te leggen is uw tuin goed toegankelijk. Bijvoorbeeld met ramen wassen, maar ook met tuinmeubelen zorgt dit voor een stevige ondergrond. Ook geeft het een nette indruk door de egale vormen en omdat het op verschillende manieren goed schoon te maken is, blijft alles er schoon en netjes uit zien. Meer informatie over bestraten of soorten bestrating? Neem dan eens vrijblijvend contact op met de stratenmaker.